250 Gordelbomen deze maand in de grond in Machelen

Op 16 december 2021

Deze maand worden de eerste 250 Gordelbomen geplant in Machelen. Dat kondigt Vlaams minister Ben Weyts aan, bevoegd voor de Vlaamse Rand. De Gordelbomen zijn een gevolg van de alternatieve corona-editie van de  Gordeleditie van 2020. Deelnemers konden zich toen vooraf registreren en voor elke geregistreerde deelnemer werd toen een stuk extra groen aangeplant in de Vlaamse Rand. Dit jaar werd de actie herhaald, met succes. “Een positief gevolg van de coronacrisis: waar het vroeger vooral ging over het bewaren van het groene karakter van de Vlaamse Rand, schakelen we nu over naar een offensieve aanpak”, zegt Weyts.  

De Gordeleditie van 2020 werd een corona-editie. In plaats van één groot evenement schakelde men over naar een week om zo de tienduizenden fietsers en wandelaars beter te kunnen spreiden. Om de wandelaars en fietsers warm te maken voor deze alternatieve editie, beloofde minister Weyts een extra struik of boom voor elke deelnemer die zich vooraf inschreef.  Meer dan 7.500 wandelaars en fietsers registreerden zich. Uiteindelijk werden iets minder dan 8.000  Gordelbomen geplant. Door het grote succes kreeg de actie dit jaar een vervolg.

Ook de Gordeleditie van 2021 bleek een groot succes. Samen met het initiatief Bûûmplanters en Agentschap Natuur en Bos plant minister Weyts deze maand de eerste 3.807 Gordelbomen van 2021. De 3.807 struiken of bomen worden geplant op negen locaties in de Vlaamse Rand. In Machelen worden er deze maand maar liefst 250 bomen geplant “Meer dan ooit viert én versterkt de Gorden het groene karakter van onze Vlaamse Rand”, aldus Vlaams minister bevoegd voor Sport en Vlaamse Rand Ben Weyts. 

"Een groener Vlaanderen is ook een mooier Vlaanderen en aangenamer om in te leven voor mens en dier. Elke boom in de grond draagt daartoe bij en elk initiatief dat daarbij helpt, kan op mijn steun rekenen. Ik moedig deze actie van minister Weyts dan ook volmondig aan. Met de expertise van het Agentschap voor Natuur en Bos staan we de Bûûmplanters met raad en daad bij tijdens hun plantacties. Zo wordt ook de Vlaamse rand rond Brussel boom per boom groener, mooier en aangenamer om in te wonen", zegt Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir.

Contact: Magda Geeroms

Schepen van openbare werken en onderhoud gebouwen, milieu, integratie, Vlaamse aangelegenheden, dierenwelzijn en kinderopvang

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is